Neem contact met ons op per mail via
olympiadenederlands2023@gmail.com
Inschrijven voor onze nieuwsbrief kan hier.
Wat is de Olympiade Nederlands?
De Olympiade Nederlands is een wedstrijd over taal, literatuur en cultuur. De Olympiade begon in 2019 om de veelzijdigheid van het vak Nederlands – als studiediscipline ook wel neerlandistiek genoemd – te demonstreren aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Nederlands is meer dan taal- en redekundig ontleden; achter Nederlands schuilt een heel universum.
Voor wie is de Olympiade Nederlands bedoeld?
De Olympiade Nederlands is bedoeld als uitdagende proef voor scholieren in de hoogste graad van het voortgezet onderwijs. De bedoeling is om deze scholieren kennis te laten maken met hun talent voor taal en cultuur.
Leerkrachten zijn sleutelfiguren voor de Olympiade. Leerkrachten kunnen hun leerlingen inschrijven via het inschrijfformulier op deze website. Met wat geluk levert een Olympiade-deelname de neerlandici en/of leerkrachten Nederlands van de toekomst op.
Ten aanzien van inschrijvingen maakt het schooltype of -niveau van leerlingen niet uit. Wat dat betreft mag iedereen meedoen.
Hoe zit de Olympiade Nederlands in elkaar?
De Olympiade bestaat uit een voorronde en een finale.
Hoe ziet de voorronde eruit?
De voorronde bestaat uit een schriftelijke proef. De proef bestaat uit opdrachten die gaan over taal, cultuur en literatuur. Voorkennis is niet vereist. Voor de proef staat twee uur.
Pre-corona werd de voorronde op een centrale plek afgenomen. Omdat zoiets nu moeilijk te organiseren is, wordt de proef in 2022 afgenomen op scholen. Zolang het onderwijs fysiek plaatsvindt, is die vorm handig: de proef kan tijdens een les worden afgenomen onder toeziend oog van de leerkracht.
Voor wie meer wil weten over de praktische invulling van de voorronde voor specifiek 2022: via deze link is daar meer over te vinden.
Hoe ziet de finale eruit?
Als de proeven zijn nagekeken worden tien finalisten bekend die doorstromen naar de finale. De finalisten voeren een eigen onderzoek uit dat aansluit bij het werk van een begeleider (een universitair onderzoeker). Aan de nummer één van de voorronde de eerste keuze voor een begeleider, aan de nummer twee van de voorronde de tweede keuze, et cetera. De gekozen onderzoeker begeleidt de finalist één-op-één. Een ideale voorbereiding op een studie en/of profielwerkstuk dus.
In eerdere Olympiade-edities deden finalisten onderzoek naar emojigebruik, dialect in popmuziek en d/t-fouten in chatgeschiedenissen.
Wie zitten er achter de Olympiade Nederlands?
De Olympiade begon als initiatief van de universiteiten van Antwerpen, Nijmegen en Utrecht. Inmiddels zijn ook andere onderzoeksinstituten en universiteiten in Nederland en Vlaanderen aangesloten bij de Olympiade. De opdrachten voor de voorronde worden gemaakt door onderzoekers in de disciplines taalkunde, letterkunde en taalbeheersing.
De Olympiade is verder mogelijk door de steun van partners die een hart hebben voor de Nederlandse taal en cultuur. De Olympiade krijgt steun van o.a. Literatuur Vlaanderen, de Orde van den Prince, de Taalunie en VRT Taal.
Waar kan ik me inschrijven en tot wanneer?
Inschrijven kan via het inschrijfformulier op deze website. Deze link leid je erheen.
De inschrijving voor de Olympiade Nederlands is geopend tot zaterdag 5 februari. De dag erop sturen wij de proeven naar de docenten, opdat zij de proef in de week van 7-11 februari kunnen afnemen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons op olympiadenederlands2023@gmail.com. We beantwoorden je vragen zo snel en verhelderend mogelijk