Juryleden

Maak hier kennis met de juryleden die de tien finalisten zullen beoordelen en zo bepalen wie de vierde kampioen in de gymnastiek van de neerlandistiek wordt.

Frank Willaert (voorzitter)

Frank Willaert is emeritus hoogleraar Oude Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Antwerpen. Hij deed vooral onderzoek over Middelnederlandse lyriek en mystiek. Hij publiceerde onder andere De poëtica van Hadewijch in de Strofische Gedichten (1984) en Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen (2021). Verder gaf hij de Visioenen van Hadewijch uit (1996), met een vertaling door Imme Dros, en, samen met Veerle Fraeters en Louis Peter Grijp, ook de Liederen van deze Brabantse mystica (2009), een uitgave die in het Hongaars, Duits, Frans en Spaans (tweemaal) is vertaald. 

Geert Buelens

Geert Buelens is dichter, essayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika). Hij publiceerde uitvoerig over Paul van Ostaijen, moderne poëzie, Vlaams en Nederlands nationalisme, de literatuur van de Eerste Wereldoorlog, de mondiale culturele transformatie van de jaren zestig en milieugeschiedenis (in zijn met de Boon bekroonde Wat we toen al wisten). Hij werkt momenteel aan een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur.

Aafje de Roest

Aafje de Roest rondt momenteel aan de Universiteit Leiden haar promotieonderzoek naar culturele identiteit in hedendaagse Nederlands(talig)e hiphop af en doceert daarnaast Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. De Roest is een van de Faces of Science van NEMO en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze is regelmatig te gast bij nationale nieuwsmedia en deed onder andere een campagne met hiphoplabel Top Notch en sportlabel Adidas over sociale impact, hiphop en jongeren.

Dirk Pijpops

Dirk Pijpops is docent Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich vooral op variatie in de Nederlandse morfologie en syntaxis, die hij bestudeert vanuit taalgebruiksgebaseerd perspectief. Voor dit onderzoek maakt hij voornamelijk gebruik van kwantitatief corpusonderzoek en agent-gebaseerde computersimulaties.

Heleen Rijckaert

Heleen Rijckaert werkt als beleidsadviseur onderwijs bij de Taalunie en is daar onder meer verantwoordelijk voor de website rijketeksten.org. Ze was tot voor kort hoofdredacteur van tijdschrift Fons en stond bijna tien jaar voor de klas. Literatuur en jeugdliteratuur in het bijzonder zijn al haar hele leven een grote passie.

Geertje Slangen

Geertje Slangen ging in 2014 aan de slag bij VRT Taal en is sinds 2022 VRT Taalraadsvrouw. Ze geeft taaladvies, bepaalt de VRT-beleidslijnen voor taal, staat in voor de toepassing van het Taalcharter en coördineert de auditiecommissie en stembegeleidingen. Eerder werkte ze al vele jaren als redacteur, eindredacteur en producer bij de zenders Eén en Canvas voor programma’s als Man over Woord, De prehistorie, Het swingpaleis en Publiek geheim

Nicoline van der Sijs

Nicoline van der Sijs is gastonderzoeker bij het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden en emerita hoogleraar historische taalkunde van het Nederlands aan de Radboud Universiteit. Ze houdt zich vooral bezig met onderzoek op het gebied van de historische taalkunde, etymologie en dialecten. Hierover publiceerde ze tientallen boeken, waaronder 15 eeuwen Nederlandse taal (2019), dat de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs 2020 ontving. Ze is de oprichter van etymologiebank.nl en vaste medewerker van het tijdschrift Onze Taal.