Praktische organisatie Olympiade

Voorronde: 5 februari 2020

Vlaanderen

De voorronde vindt plaats op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, in het centrum van de stad (omgeving Grote Kauwenberg)

Timing: 

13:00 uur: ontvangst en registratie

14:00-16:00 uur: leerlingen buigen zich over een 20-tal vragen en puzzels. De docenten van de Universiteit Antwerpen voorzien een programma voor begeleidende leerkrachten. 

16:00 uur: borrel

Nederland

Leerlingen leggen in hun eigen school de voorronde af. 

Bekendmaking resultaten voorronde:

woensdag 12 februari 2020

Iedere school wordt op de hoogte gebracht van de resultaten via het emailadres van de aangeduide contactpersoon.

Vijf leerlingen uit Vlaanderen en vijf uit Nederland worden geselecteerd voor de finale. 

Voorbereidingstraject finale:

tussen 17 februari en 24 april 2020

Iedere finalist krijgt een praktijkgericht wetenschappelijk probleem uit de Nederlandse taal- en letterkunde voorgelegd dat hij/zij moet oplossen. Dat mag individueel gebeuren, of met de hulp van de hele klasgroep. Het resultaat van de opdracht wordt tijdens de finale aan een jury gepresenteerd. 

De finalisten staan er niet alleen voor! Voor het oplossen van het probleem krijgen ze hulp van een professor in het specifieke vakgebied. Daarnaast leren de finalisten hoe ze de oplossing van hun probleem zo aantrekkelijk mogelijk kunnen presenteren aan de jury. Hiervoor komt een expert in de wetenschapscommunicatie naar elke finaleschool in de week voor de Paasvakantie (30 maart – 3 april 2020). Tijdens een individuele sessie van 2 uur stoomt hij de finalisten klaar om hun presentatie op een overtuigende manier voor een jury te brengen. 

Vlaanderen

De Vlaamse communicatiecoach is Ben Verhoeven, oprichter van ERLNMYR, doctor in de taalkunde en gespecialiseerd in de combinatie van improvisatietheater en wetenschapscommunicatie.

De Finale! (en de proclamatie…)

zaterdag 25 april 2020

De jury bestaat uit experten wier deskundigheid even groot is als hun hart voor de Nederlandse taal en literatuur (academici, journalisten, auteurs, politici,…) 

10:30 uur: start van de presentaties door de finalisten. 

16:00 uur: feestelijke proclamatie en prijsuitreiking met receptie.