Voor de woordgroepen zijn meerdere goede antwoorden mogelijk. Belangrijk is echter dat je een woord of woordgroep geeft die je in staat stelt om het oudste (D) van het tweede oudste (C) te onderscheiden. Een goed antwoord is bijvoorbeeld ‘schrilverlichte’ (of ‘schrilverlichte land’): dit woord duikt in alle fragmenten op, inclusief de uiteindelijke boekpublicatie, maar is nog afwezig in fragment D. Dat geldt ook voor ‘zonnebloemen en vlieren(/violieren/flieren)’ : die komen in alle fragmenten voor, inclusief in de boekpublicatie, maar nog niet in fragment D. Een fragment als ‘heeter dan gisteren’ wordt niet goedgekeurd. Het staat zowel in fragment C als in fragment D en kan je dus niet helpen om uit te maken welk fragment nu precies het oudste is. De spelling van Palieter met een ‘l’ helpt je evenmin vooruit, want figureert zowel in fragment C als in fragment D. Pas later is Timmermans ‘Pallieter’ gaan schrijven. Marleentje is de vroegste naam voor het personage dat uiteindelijk als ‘Marieke’ de literatuurgeschiedenis inging, maar komt zowel in fragment C als D voor en helpt je dus ook al niet om deze vraag te beantwoorden.
Onderstaande woord(groepen) worden wel nog goedgekeurd:
– ‘Pallieter zat met’
– ‘[gele steine] teile’
– ‘een groot gat’
– ‘dat zij er bij’ of ‘die er bij’
De ‘gele steine teile’ duikt weliswaar slechts 1 keer op (in fragment C) en haalde ook de boekpublicatie niet, maar uit de andere fragmenten blijkt dat de functie van de teil vanaf fragment A wordt overgenomen door een ‘strooien hoed’ die wel de publicatie haalde. Iets om kersen in op te vangen is dus alleen afwezig in fragment D.
De gebruikte tekstfragmenten zijn afkomstig uit A. Keersmaekers, Het geluk van een schrijver. Felix Timmermans en zijn Pallieter II. De teksten. Gent: Koninklijke Academie voor Nederlandse taal- en letterkunde, 2000 (vanaf p. 239). De tekstfragmenten zelf werden in de Olympiade-opgave een beetje vereenvoudigd weergegeven (o.a. schrappingen en toevoegingen werden niet langer gemarkeerd).
De oorspronkelijke manuscripten bevonden zich lange tijd in het bezit van de verzamelaar Dirk-Emma Baestaens, maar werden heel onlangs verworven door het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen. Zie ook het artikel in De Standaard.