Praktische informatie voorronde Olympiade 2022

De Olympiade Nederlands 2022 gaat door! De voorronde – een schriftelijke proef met uitdagende opdrachten over taal en literatuur – vindt plaats in de week van 7 tot en met 11 februari.

De voorronde: schriftelijke proef

Met het oog op coronamaatregelen is beslist om de schriftelijke proef op scholen zelf te laten plaatsvinden, dus niet op een centrale locatie in Nederland of Vlaanderen. Bij de organisatie van de voorronde rekenen we op medewerking van leerkrachten.

Leerkrachten die hun leerling(en) inschrijven voor de Olympiade, krijgen op zondag 6 februari 2022 de schriftelijke proef toegestuurd per mail. De schriftelijke proef bestaat uit een bundel opgaven en een antwoordformulier. 

De leerkracht drukt het gewenste aantal exemplaren proeven af en prikt in de week van 7 tot en met 11 februari een moment waarop de proef door leerlingen kan worden ingevuld. Voor de proef staat twee uur gereserveerd. Het afnemen van de proef gebeurt – vanzelfsprekend – onder toeziend oog van de betreffende leerkracht; de opgaven van de Olympiade mogen ook niet verder verspreid worden.

De leerkracht stuurt de ingevulde antwoordformulieren naar de Olympiade, bijgevoegd in antwoord op de mail waarmee de leerkracht de blanco proeven en antwoordformulieren op 6 februari heeft ontvangen. 

Is het bestand met ingescande antwoordformulieren te groot voor regulier mailverkeer? U kunt het document dan ook met gebruikmaking van WeTransfer retour sturen naar de Olympiade. Vul dan bij ‘Email naar’ olympiadenederlands2022@gmail.com.
Om een verzend- en downloadbevestiging van WeTransfer te krijgen vult u bij ‘Je e-mailadres’ uw eigen mailadres in. 

De finale: eigen onderzoek

Vervolgens buigt het Olympiade-team zich over de ingevulde antwoordformulieren. Uit alle deelnemende scholieren worden tien finalisten gekozen. Tussen februari en mei werken zij, los van elkaar maar onder begeleiding van een expert op het gebied van letterkunde, taalkunde of taalbeheersing, aan hun eigen onderzoek. 

Elk van de tien finalisten tekent in op een project van betrokken onderzoekers: aan de winnaar van de voorronde de eerste keuze, aan de nummer twee de volgende keuze, enzovoorts. Om een idee te geven van het brede palet aan onderzoek: in de eerste editie van de Olympiade Nederlands deden finalisten taalkundig onderzoek naar dt-fouten in hun eigen chatgeschiedenis, maar ook digitale tekstanalyses van Spinoza en rijm in proza.

De finalisten maken tot slot filmpjes om hun onderzoek toe te lichten. Een deskundige jury buigt zich over die presentaties en zal een winnaar kiezen. In de middag van zaterdag 7 mei 2022 zal de winnaar van de Olympiade Nederlands 2022 bekend worden gemaakt bij de prijsuitreiking in Antwerpen. 

Mochten er vragen zijn over de Olympiade Nederlands 2022; schroom niet om ze te stellen. Per mail is het team te bereiken via olympiadenederlands2022@gmail.com.