Praktische informatie voorronde Olympiade 2022

De Olympiade Nederlands 2022 gaat door! De voorronde – een schriftelijke proef met uitdagende opdrachten over taal en literatuur – vindt plaats in de week van 7 tot en met 11 februari. Inschrijven kan hier

De voorronde: schriftelijke proef

Met het oog op coronamaatregelen is beslist om de schriftelijke proef op scholen zelf te laten plaatsvinden, dus niet op een centrale locatie in Nederland of Vlaanderen. Bij de organisatie van de voorronde rekenen we op medewerking van leerkrachten.

Leerkrachten die hun leerling(en) inschrijven voor de Olympiade, krijgen op zondag 6 februari 2022 de schriftelijke proef toegestuurd per mail. De schriftelijke proef bestaat uit een bundel opgaven en een bundel antwoordformulieren.

De leerkracht drukt het gewenste aantal exemplaren proeven af en prikt in de week van 7 tot en met 11 februari een moment waarop de proef door leerlingen kan worden ingevuld. Dit gebeurt – vanzelfsprekend – onder toeziend oog van de betreffende leerkracht; de opgaven van de Olympiade mogen ook niet verder verspreid worden.

De leerkracht stuurt de ingevulde antwoordformulieren weer naar de Olympiade, bijgevoegd in antwoord op de mail waarmee de leerkracht de blanco proeven en antwoordformulieren op 6 februari heeft ontvangen.

De finale: eigen onderzoek

Vervolgens buigt het Olympiade-team zich over de ingevulde antwoordformulieren. Uit alle deelnemende scholieren worden tien finalisten gekozen. Tussen februari en mei werken zij, los van elkaar maar onder begeleiding van een expert op het gebied van letterkunde, taalkunde of taalbeheersing, aan hun eigen onderzoek.

Elk van de tien finalisten tekent in op een project van betrokken onderzoekers: aan de winnaar van de voorronde de eerste keuze, aan de nummer twee de volgende keuze, enzovoorts. Om een idee te geven van het brede palet aan onderzoek: in de eerste editie van de Olympiade Nederlands deden finalisten taalkundig onderzoek naar dt-fouten in hun eigen chatgeschiedenis, maar ook digitale tekstanalyses van Spinoza en rijm in proza.

De finalisten maken tot slot filmpjes om hun onderzoek toe te lichten. Een deskundige jury buigt zich over die presentaties en zal een winnaar kiezen van de Olympiade Nederlands 2022. De feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden in Antwerpen.

Mochten er vragen zijn over de Olympiade Nederlands 2022; schroom niet om ze te stellen. Per mail is het team te bereiken via olympiadenederlands2022@gmail.com.