Praktische informatie

Voor wie?

De Olympiade Nederlands is een taalwedstrijd voor alle leerlingen vanaf 15 jaar uit het vijfde en zesde jaar middelbaar / secundair onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Voorkennis is voor deze wedstrijd geen vereiste: elke taalpuzzelaar mag meedoen!

Wedstrijdverloop

1. Voorronde

Scholen organiseren in de week van 15 januari 2024 een eigen voorronde voor deelnemende leerlingen. Die voorronde duurt 90 minuten en verloopt online via Qualtrics. Er hoeft dus geen software geïnstalleerd te worden. Het account dat voor de voorronde wordt gebruikt, wordt door de Universiteit Utrecht beheerd. De gegevens van de deelnemers worden na de finale gewist.

De vragen in de voorronde zijn gericht op de taalvaardigheid en culturele competentie van de deelnemers. De vragen en puzzels rond taal- en literatuurwetenschap vereisen geen voorkennis, maar wel inzicht. Op de website zijn alvast enkele voorbeeldvragen uit vorige edities te vinden.

2. Finale

De tien finalisten voeren in februari en maart 2024 een klein wetenschappelijk onderzoeksproject uit, samen met de mentor die het taalkundig of literatuurwetenschappelijk onderwerp voorstelde.

Als de finalisten hun onderzoeksproject hebben afgerond, stellen ze de resultaten voor in een korte video. Een jury bestaande uit academici en een vertegenwoordiger van de Taalunie zal de tien filmpjes beoordelen en er het sterkste onderzoek uit kiezen. Deze leerling is dé winnaar van de Olympiade Nederlands 2024!

Inschrijven

Inschrijvingen voor de online voorronde van de Olympiade Nederlands, die van 15 t.e.m. 19 januari 2024 in de scholen zelf kan worden georganiseeerd, gebeurt via deze link. Docenten schrijven ten laatste vrijdag 12 januari 2024 een hele klas óf individuele leerlingen in.

Meer informatie over het verloop van de Olympiade Nederlands en de inschrijvingsprocedure is te vinden in het wedstrijdreglement en het document met ‘veelgestelde vragen.