Winnaars van de vorige edities

2024

In 2024 werd Sil De Backer de nieuwe “kampioen in de gymnastiek van de neerlandistiek”. Met zijn sociolinguïstisch onderzoek naar de naamgeving van fictieve frituursnacks kon hij het verband tussen smaken en klanken aantonen. De jury prees “de omvang en het vernieuwende karakter van zijn onderzoek, de methodische degelijkheid ervan, en zijn voortreffelijke presentatie”. 

Nils Van Bocxlaer (GO! Atheneum Geraardsbergen) werd tweede met zijn onderzoek naar de opvoering van de Middelnederlandse ‘sotternie’ Lippijn. De derde prijs ging naar Amélie Snaet (Sint-Jozefscollege Torhout) voor haar studie van vroegmoderne liedhandschriften.

2023

Charlotte Schravendijk van het Stedelijk Gymnasium Haarlem won de Olympiade 2023. Ze onderzocht of volwassenen minder goed een taal leren wanneer het taalaanbod fouten bevat. De jury prees Schravendijk om de wetenschappelijke kwaliteit van haar onderzoek. 

De tweede prijs ging naar Maya B. Calem uit Sint-Niklaas die onderzoek deed naar de genreverschillen tussen blij- en treurspel in zeventiende-eeuws theater. Theun Koning werd derde met zijn analyse van anti-rookcampagnes bij middelbare scholieren. 

Luna_Gwennie

2022

Luna Llusha van Barnum Roeselare werd uitgeroepen tot de laureate van de Olympiade 2022. Llusha deed onderzoek naar ‘verbeelde gemenschappen’ in Grote Europese roman van Koen Peeters en formuleerde een indrukwekkend betoog over de manier waarop verschillende nationaliteiten samenleven in Europa.   

Joshua Oudshoorn van het Amstelveen College werd tweede. De derde plaats ging naar Michiel van der Louw van het Emelwerda College in Emmeloord. 

POLLY-JEAN-PRIJZEN-7

2020

Polly Jean Hollanders, laatstejaars van het Pius X Instituut in Antwerpen, won de eerste editie van de Olympiade Nederlands met haar onderzoek naar de oorsprong van dt-fouten. Ze speurde in haar eigen chatgeschiedenis naar fouten en analyseerde die door inzichten uit de psycholinguïstiek, de taalkunde en de statistiek te combineren. De jury prees haar “voortreffelijke wetenschappelijke inzicht, grote welbespraaktheid en aanstekelijke zin voor humor”.