Olympiade Nederlands 2023

Voorrondes vanaf 15 februari 2023

Over ruim een maand is het zover: dan begint de Olympiade Nederlands 2023. Voor de derde keer buigen Nederlandse en Vlaamse scholieren uit de hoogste graad van het voortgezet onderwijs zich over een reeks uitdagende opdrachten over Nederlandse taal en literatuur. Leraren van Winsum tot Waregem en van De Panne tot Denekamp kunnen hun leerlingen nu inschrijven door een mail te sturen naar olympiadenederlands2023@gmail.com.

Van 15-17 februari vindt de voorronde plaats van de Olympiade Nederlands 2023: een digitale proef met opdrachten over taalbeheersing, taal- en letterkunde. Aan de opdrachten wordt op dit moment gewerkt door onderzoekers van Vlaamse en Nederlandse universiteiten. Tijdens de voorronde krijgen leerlingen kanten van de neerlandistiek te zien die in het schoolcurriculum vaak onderbelicht blijven. De Olympiade wordt ook dit keer mogelijk gemaakt door financiering van onder andere de Taalunie.

Onder toeziend oog van een leraar, die in die voorrondeweek een geschikt tijdstip prikt om de proef af te nemen, werken leerlingen ergens op 15, 16 of 17 februari gedurende maximaal anderhalf uur online aan de opgaven. Ze moeten hierbij over een computer met internetverbinding beschikken. In de week van 13 februari sturen we docenten de link naar de Qualtrics-site waarop leerlingen de opgaven vinden, en hun antwoorden kunnen invullen. Voor het gebruik van die site hoeft geen specifieke software te worden geïnstalleerd.

Na de voorronde van februari stroomt een groep finalisten door naar onderzoekslabs. In dat traject voeren zij, onder begeleiding van academici, een eigen neerlandistisch onderzoek uit. In eerdere Olympiade-edities richtten de labs zich onder meer op emojigebruik, dialect in popmuziek en d/t-fouten in chatgeschiedenissen. De inzendingen van de finalisten worden beoordeeld door een deskundige jury. De uitslag wordt bekend gemaakt op een nog nader te bepalen finaledag in mei 2023, aan een van de Nederlandse universiteiten. Voor het inschrijven van leerlingen, maar ook met vragen kun je ons bereiken per mail – olympiadenederlands2023@gmail.com – en dan geeft Olympiademedewerker Marieke van Steijn er zo snel mogelijk antwoord op.’

Een reactie achterlaten